Witajcie,
Zbliża się weekend. Warto więc spędzić parę minut w kuchni, żeby przygotować dania na grilla. Kiedy znajdziemy na niego lepszą porę, jak nie latem?:> Dzisiaj proponujemy Wam drobiowe szaszłyki z lekką nutką słodyczy. Dzięki kilkugodzinnemu marynowaniu wprost rozpływają się w ustach i nie można się im oprzeć. Kurczak z ananasem tworzą idealną parę, a towarzystwo cebuli tylko dodaje im smaku. Przekonajcie się sami. Przepis powstał spontanicznie, metodą prób i błędów, ale chyba znalazłyśmy nasz ideał. Zapraszamy.
Zbliża się weekend. Warto więc spędzić parę minut w kuchni, żeby przygotować dania na grilla. Kiedy znajdziemy na niego lepszą porę, jak nie latem?:> Dzisiaj proponujemy Wam drobiowe szaszłyki z lekką nutką słodyczy. Dzięki kilkugodzinnemu marynowaniu wprost rozpływają się w ustach i nie można się im oprzeć. Kurczak z ananasem tworzą idealną parę, a towarzystwo cebuli tylko dodaje im smaku. Przekonajcie się sami. Przepis powstał spontanicznie, metodą prób i błędów, ale chyba znalazłyśmy nasz ideał. Zapraszamy.
Składniki:
filet z piersi kurczaka (jedna podwójna pierś)
puszka ananasa (może być również świeży)
2 cebule
sól, pieprz
filet z piersi kurczaka (jedna podwójna pierś)
puszka ananasa (może być również świeży)
2 cebule
sól, pieprz
Marynata:
2 łyżki soku z ananasa (z puszki)
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki curry
Dodatkowo:
Dodatkowo:
patyki do szaszłyków
Przygotowanie:
1. Najpierw przygotowujemy marynatę. Połącz wszystkie składniki zalewy i dobrze
wymieszaj. Nie dodawaj soli, ponieważ sos sojowy jest już dostatecznie słony. Odstaw
na bok.
2. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostki (wielkość według uznania). Możesz go delikatnie posolić i przyprawić pieprzem. Przełóż do marynaty i wymieszaj tak, aby cały kurczak był nią pokryty. Wstaw mięso do lodówki na kilka godzin (my trzymałyśmy 4 godziny).
3. Po kilku godzinach pokrój w sporą kostkę cebulę i ananasa, wyjmij mięso z
lodówki. Nadziewaj na przemian wszystkie składniki, i układaj gotowe szaszłyki
na talerzu.
4. Ułóż szaszłyki na grillu i smaż aż do zrumienienia,
pamiętaj, żeby je kilka razy odwrócić. Nam grillowanie zajęło około 10 minut (z każdej strony).
Jeśli nie masz możliwości zrobić ich na grillu, nic straconego. Możesz je upiec
w piekarniku lub wykorzystać patelnię grillową (bez użycia tłuszczu).
Smacznego
Smacznego
Nasze oceny:
Basia: Szaszłyki wyszły kruche i bardzo soczyste. Słodycz
ananasa przenikała się z aromatem mięsa i cebuli. Momentalnie zniknęły z
talerza. Moja ocena 10/10
Julka: Najlepsze szaszłyki jakie jadłam :) ananas sprawdził się w takim połączeniu idealnie. Moja ocena 10/10
Dobry szaszłyk nie jest zły ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smakowicie! już wiem, co przygotuję na niedzielną kolację ;)
OdpowiedzUsuńA te patyczki do szaszłyków to dodać do marynaty pocięte, starkowane, zmielone? :P
OdpowiedzUsuńWłaśnie je robię,steki drobiowe kupiłam w lidlu w marynacie paprykowej więc tylko ananas i cebulka.Wyglądają przepysznie i z pewnościa tak smakują.
OdpowiedzUsuń